Sukupuiden tekeminen oppilaiden kanssa voisi olla mielenkiintoinen projekti niin oppilaille ja opettajalle kuin oppilaan perheellekin.

Papunetin sivuilta löytyy mukavasti kuvitettu sukupuu-pohja, johon voi kirjoittaa oman sukupuun (neljä sukupolvea) ja tulostaa sen sitten paperille.  Laatikoihin ei tosin mahdu paljoa tietoa, joten jos haluaa kirjata nimen lisäksi myös muita tietoja, kannattaa käyttää jotain muuta pohjaa tai sitten liittää muut tiedot erillisiin liitteisiin.  Kustakin henkilöstä voisi esim. tehdä erillisen kuvalla varustetun "henkilökortin", jonka voisi toteuttaa esim. PowerPointilla samanlaisille pohjille. Näin projektiin yhdistyisi myös PowerPointin käytön harjoittelua ja mahdollisesti kuvankäsittelyä: skannausta, rajaamista ja vanhempien oppilaiden kanssa vanhojen valokuvien korjailua.

Nimen, syntymä- ja kuolinajan lisäksi voisi olla mielenkiintoista kokeilla oppilaiden kanssa selvittää sukupuuhun muitakin tietoja, esim. ammatti ja asuinseudut. Oppilaan tulevaisuuden kannalta voisi olla järkevää yrittää selvittää terveystietoja (veriryhmä, pitkäaikaiset sairaudet yms.), mutta tämä voi olla toisaalta myös vähän arveluttavaakin, joten tätä kannattaa vielä pohtia ja kysyä ainakin vanhemmilta ensinnä suostumus tähän.

Olen kuullut, että Kainuussa on mennyt hanke, jossa on kehitelty vastaavanlaisten terveystietojen keruuta lasten terveydenhuoltoon. Ideana olisi, että lapselta kerättäisiin jo neuvolaikäisenä "terveyssukupuu", jota täydennettäisiin matkan varrella. Sukupuu auttaisi lapsen terveydenhuollossa ja ennaltaehkäisevässä terveystyössä. Sukupuu kulkisi henkilön mukana ja suvun perinnölliset sairaudet yms. terveystekijät olisivat aina hoitohenkilökunnan tiedossa ja auttaisivat näin esim. mahdollisten perinnöllisten sairauksien yms. varhaisessa tunnistamisessa. Minusta tuo hanke kuulosti järkevältä. Toivottavasti hankeen tulokset saadaan joskus myös käytöntöön. Sitä ennen kuitenkin voitaisiin siis kouluissa rakennella näitä terveyssukupuita.